Cerclajul (serclajul)

Cerclajul (serclajul, traheloplastia) este o procedură chirurgicală simplă care constă în coaserea colului uterin cu un fir de ață neresorbabil care va menține canalul cervical închis pe durata sarcinii.

Tehnica este similară strângerii unui sac la gură, care stă să se deschidă datorită presiunii mari exercitată de conținut. Pe parcursul gestației, colul uterin are 2 funcții: cea de contenție a sarcinii și de dilatație în timpul nașterii. Așadar, starea normală a colului uterin este închis în cele 9 luni de sarcină și deschis în momentul nașterii. La unele gravide colul uterin se poate deschide înainte de termen, ceea ce poate declanșa o naștere prematură. În această situație (de incompetență cervicală sau cervico-istmică) se recomandă efectuarea cerclajului. Cerclajul se realizează sub anestezie generală sau regională (spinală/epidurală), prin urmare nu doare, și presupune coaserea canalului cervical cu un fir gros care va fi scos la finalul sarcinii. Procedura durează 10-15 minute.

Incompetența cervicală

Insuficiența cervicală se manifestă adesea la 18-22 săptămâni de sarcină prin senzație de presiune pelvină, eliminare de mucus în cantitate crescută și dilatație cervicală nedureroasă. Această inabilitate a cervixului de a menține sarcina în uter apare în absența contracțiilor sau travaliului. Netratată, insuficiența cervicală poate duce la avort, produsul de concepție nefiind viabil la vârste gestaționale atât de mici. Incompetența cervicală este adesea depistată la sfârșitul primului trimestru, când la o ecografie de sarcină se observă un col scurt sau întredeschis (astfel încât la examenul cu valve se pot evidenția membranele fetale proeminând în vagin, iar la tușeu vaginal colul nu este palpabil, în schimb se pot simți piciorușele fătului).

Cauza incompetenței cervicale poate fi reprezentată de o conizație cervicală în antecedente, expunere la dietilstilbestrol (DES), ruptură sau lacerații ale cervixului la nașteri anterioare, traumatisme de la dilatarea forțată rapidă a colului la proceduri de avort de trimestru 2.

Indicații de cerclaj

Cerclajul este recomandat de urgență (la cald) gravidelor cu col scurt, moale sau întredeschis (după excluderea travaliului și corioamniotitei) și electiv (la rece), la 12-16 săptămâni, femeilor care au avut avorturi spontane neexplicate de trimestru 2 sau incontinență cervicală la sarcini anterioare și celor a căror sarcină a fost obținută prin tehnici de fertilizare in vitro (FIV).

Există mai multe tehnici de cerclaj: McDonald (se pune un fir neresorbabil care poate fi scos la termen, permițând nașterea vaginală), Shirodkar (se face o sutură submucoasă prin pereții colului care se lasă pe loc și la termen se face cezariană; deși este mai dificilă, această tehnică reduce riscul de infecții), cerclaj abdominal (indicat atunci când colul este prea scurt pentru a încerca un cerclaj standard sau atunci când cerclajul vaginal a eșuat).

Rata de succes este de 80-90% pentru cerclajul electiv, la rece, și de 40-60% pentru cerclajul de urgență, la cald. Cerclajul este considerat eficient dacă travaliul și nașterea sunt întârziate până la termen (37 săptămâni).

Scoaterea firului de cerclaj (desfacerea cerclajului)

Scoaterea firului de cerclaj se face la 36-37 săptămâni (fără anestezie), după ce plămânii fetali s-au dezvoltat suficient de mult, dar înainte de debutul travaliului spontan care ar putea duce la avulsia suturii.

Îngrijirea după cerclaj

După cerclaj, gravida va fi monitorizată în spital pentru 12-48 ore după care va fi externată cu recomandarea de repaus la pat în poziție orizontală, reducerea activității fizice (cu repaus imediat dacă apar contracții cu întărirea abdomenului) și abstinență de la sex. Femeile vor fi instruite să se prezinte la medic dacă sângerează, fac febră peste 380C sau frisoane, apar contracții, au secreții vaginale abundente și urât mirositoare sau dacă li se rup membranele (“se rupe apa”). Pentru susținerea sarcinii medicul obstetrician poate prescrie gravidei progesteron (utrogestan), toxolitice (relaxante uterine) și antispastice (No-Spa).

Riscurile cerclajului

Deși este o procedură sigură, cerclajul poate da, ca orice intervenție chirurgicală, unele complicații: probleme legate de anestezia regională/generală, travaliu prematur, ruptură prematură de membrane, infecție cervicală, infecție a sacului amniotic (corioamniotită, în special dacă dilatația este >3 cm), sângerare. Aproape de termen pot apărea ruptura cervixului (dacă firul nu este îndepărtat înaintea începerii travaliului) sau distocie cervicală cu eșec de dilatație.

Comments  

# Sara 2017-07-21 13:59
Pe langa aceasta metoda mai exista si varianta montarii unui pesar pentru cerclaj. In acest fel, pacienta nu mai este supusa unei interventii chirurgicale, iar studiile clinice au demonstrat o eficacitate mai mare a pesarului comparativ cu cerclajul clasic.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh