Când trebuie făcut testul Papanicolau?

Testul Papanicolau este o analiza de screening care depisteaza modificarile celulelor de la nivelul colului uterin. Testul este inclus în screeningul cancerului cervical si face parte din analizele periodice pentru femei.

El constă în recoltarea cu ajutorul unei periuțe a unei mostre de celule de la nivelul colului uterin, care vor fi ulterior analizate la microscop. Rezultatele se exprimă sub forma unei clase de citologie (normal, inflamator, displazic, neoplazic) – detalii despre interpretarea rezultatului testului Papanicolau puteți citi aici.

Când trebuie făcut testul Papanicolau?

Ghidurile actuale recomandă începerea screeningului cervical prin efectuarea testului Papanicolau la vârsta de 21 ani și repetarea testării la interval de 3 ani dacă rezultatul este normal. Ghidurile anterioare propuneau începerea testării la 3 ani de la debutul vieții sexuale, însă așteptarea până la 21 ani este actualmente recomandată deoarece adolescentele au un risc foarte mic de cancer cervical și o probabilitate mare ca eventualele anomalii celulare cervicale să se remită spontan.

Dacă testul are un rezultat anormal, medicul ginecolog poate recomanda investigații suplimentare pentru evaluarea colului uterin: colposcopie, test ADN-HPV (pentru depistarea infecției cu virusul papiloma uman).

La femeile peste 30 ani se recomandă testarea simultană (co-testarea) Papanicolau și HPV. Dacă ambele rezultate sunt bune, co-testarea poate fi repetată peste 5 ani (extinzând astfel intervalul de repetare a testării care este de 3 ani în cazul în care se efectuează doar testul Papanicolau). Testarea HPV înainte de 30 ani nu este indicată de rutină deoarece infecțiile HPV la femeile tinere de 20-30 ani sunt adesea tranzitorii; infecțiile persistente care sunt asociate cu cancerul cervical apar la femeile peste 30 ani.

Femeile cu anumiți factori de risc (infecție HIV, imunosupresie, expunere in utero la dietilstilbestrol/DES, antecendente de leziuni precanceroase cervicale) trebuie să facă testarea mai frecvent.

Testarea Papanicolau se continuă până la vârsta de 65 ani, când medicul ginecolog poate să decidă întreruperea ei dacă rezultatele anterioare au fost normale.

Cum trebuie să mă pregătesc înainte de testul Papanicolau?

Testul Papanicolau nu trebuie programat în timpul menstruației, ci la mijlocul ciclului menstrual (între ziua 10 și 20 de la debutul menstrei).

Cu 2 zile înainte de testul Papanicolau femeia trebuie să evite:

  • contactul sexual
  • dușurile vaginale
  • folosirea de tampoane sau preparate medicamentoase cu administrare intravaginală

Referințe: Cervical Cancer Screening/ CDC, Pap and HPV Testing/ National Cancer Institute

Add comment


Security code
Refresh