Anemia hemolitic? este acea form? de anemie care apare prin distrugerea eritrocitelor. Cum ne d?m seama dac? o anemie este hemolitic??
Clinic, față de semnele și simptomele uzuale de anemie (paloare, oboseală, dispnee, tahicardie), în anemia hemolitică se pot observa icter (hemoliza duce la creșterea bilirubinei neconjugate) sau splenomegalie. Aceste semne clinice sunt însă nespecifice, fiind necesare teste de laborator pentru confirmarea hemolizei.
Paraclinic, în anemiile hemolitice se întâlnesc următoarele modificări:
- hemograma arată anemie normocomă normocitară, normosideremică
- hemoglobinemie și hemoglobinurie (ser și urină de culoare roz)
- hiperbilirubinemie neconjugată (urmare a metabolizării hemoglobinei rezultate în urma hemolizei)
- creșterea LDH (cantități importante de LDH sunt eliberate prin distrugerea hematiilor)
- haptoglobină scăzută (haptoglobina este proteina care leagă hemoglobina liberă; întrucât hemoglobina liberă este crescută în hemoliză, proporția de haptoglobină nelegată scade)
- reticulocitoză (ca un mecanism compensator la distrugerea accelerată a eritrocitelor, măduva hematogenă eliberează în sânge precursori eritrocitari – reticulocite)
- testul Coombs este pozitiv (în anemiile hemolitice autoimune)
- pe frotiul de sânge periferic se constată sferocite (hematii mai mici, întunecate, fără centru palid), schizocite (în anemia hemolitică microangiopatică), hematii în seceră (în siclemie) sau hematii fracturate (bite cells, în deficitul de G6PD), eritrocite nucleate (hematii tinere, pe care măduva le eliberează în graba de a lansa cât mai multe globule roșii în sânge)
Există multiple cauze de anemie hemolitică: defecte de membrană eritrocitară (sferocitoză ereditară, eliptocitoză), defecte enzimatice (deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază), hemoglobinopatii (talasemie), autoimunitate (anemie hemolitică la cald sau la rece), infecții (malarie, Clostridium), medicamente.