Vârsta sarcinii este vârsta gestationala exprimata în saptamâni de amenoree, de la prima zi a ultimei menstruatii.
Durata sarcinii în săptămâni de amenoree este de 280 zile, 40 săptămâni sau 9 luni (= gestația în sine care durează 266 zile/38 săptămâni + 14 zile de la prima zi a ultimei menstruații până la momentul producerii ovulației și deci al concepției).
Stabilirea vârstei sarcinii
În stabilirea vârstei cronologice a sarcinii se folosesc criterii anamnestice și clinice: data ultimei menstruații (LMP, last menstrual period), data coitului fecundant (dacă este unic în perioada respectivă) și data perceperii primelor mișcări fetale de către gravidă (quickening) – 18-20 săptămâni (4-5 luni) la nulipare, 16-18 săptămâni (4 luni) la multipare. Pentru stabilirea vârstei sarcinii se calculează diferența între momentul actual și data ultimei menstruații, fie pe un calendar obișnuit, fie pe un calendar cu rotiță.
Aceste date furnizate de către gravidă pot fi needificatoare la până la 1/3 din cazuri, din cauza notării incorecte a datei ultimei menstruații, existenței unor cicluri menstruale neregulate și estimării eronate a ovulației (tinând cont de o variabilitate a duratei ciclului menstrual între 21 și 35 zile, ovulația ar putea avea loc între zilele 7 și 21 și astfel determinarea vârstei gestaționale are o marjă de eroare de ± 7 zile față de standardul calculat la un ciclu de 28 zile cu ovulație în ziua 14).
În acest caz se folosesc date obiective furnizate de examenul clinic și investigațiile paraclince (ecografie). Măsurarea înălțimii uterului gravid are o acuratețe relativă în aproximarea vârstei sarcinii: la începutul lunii a 2-a depășește simfiza pubiană, la începutul lunii a 3-a se află la jumătatea distanței dintre pube și ombilic, în luna a 5-a ajunge la ombilic (înălțimea fundului uterin fiind de 20 cm), în luna a 7-a este la jumătatea distanței între ombilic și xifoid (28-30 cm), iar în luna a 8-a atinge apendicele xifoid (la termen coboară 1-2 cm sub xifoid și are 32-35 cm). În sarcina asociată cu fibromul uterin sau macrosomie uterul este mai mare decât vârsta gestațională, iar în restricția de creștere intrauterină este mai mic. Bătăile cordului fetal pot fi decelate prin Doppler la 10-12 săptămâni de sarcină și prin auscultația cu stetoscopul obstetrical la 18-20 săptămâni.
Prin ecografie se poate calcula vârsta reală a sarcinii (care nu corespunde neaparat cu vârsta gestațională dacă există un deficit/exces de dezvoltare a fătului). În fapt, existența unei diferențe între vârsta sarcinii calculată după data ultimei menstruații și cea calculată ecografic poate oferi informații cu privire la dezvoltarea intrauterină a fătului: dacă vârsta calculată ecografic este mai mică decât cea cronologică înseamnă că există o restricție de creștere intrauterină și dacă este mai mare înseamnă că fătul este macrosom. Calcularea vârstei sarcinii prin ultrasonografie se face diferit în funcție de trimestru: până la 6 săptămâni prin măsurarea diametrului mediu al sacului gestațional, între 6 și 13 săptămâni după lungime (CRL) și după 13 săptămâni după combinarea dimensiunilor a 4 parametri – lungimea femurului (FL), diametru biparietal (BPD), circumferința abdominală (AC) și circumferința craniană (CC). Acuratețea stabilirii vârstei gestaționale este cu atât mai mare cu cât ecografia este efectuată mai precoce în sarcină: ± 5 zile până în săptămâna 12, ± 7 zile între săptămânile 12 și 18, ± 1.5 săptămâni între săptămânile 18-24, ± 2 săptămâni între săptămânile 24-30, ± 2.5 săptămâni între săptămânile 30-36, ± 3 săptămâni între săptămânile 36-40.
Calcularea datei probabile a nașterii
Pentru a calcula data probabilă a nașterii adăugăm la data ultimei menstruații 10 zile și 9 luni. O altă modalitate de calcul este să adăugăm 7 zile și să scădem 3 luni de la data ultimei menstruații – regula Naegele. Atunci când cunoaștem data perceperii primelor mișcări fetale de către gravidă, putem estima data probabilă a nașterii adăugând 4.5 luni în cazul primiparelor și 5 luni în cazul multiparelor.