Ligaturile vii

Ligaturile vii sau suturile fiziologice reprezint? un mecanism natural de hemostaz? al uterului care previne hemoragiile dup? na?tere.

Miometrul reprezintă țesutul muscular din peretele uterului și în timpul sarcinii este organizat în 3 straturi: un strat extern cu dispoziție în boltă spre fundul uterin, un strat mijlociu alcătuit dintr-o rețea densă de fibre musculare perforate în toate direcțiile de vase de sânge, și un strat intern, cu o dispoziție tip sfincter a fibrelor în jurul orificiilor trompelor uterine și orificiului cervical intern. La nivelul fundului și corpului uterin fibrele musculare reprezintă circa 90% din grosimea peretelui uterin, însă densitatea acestora scade mult caudal, astfel că în segmentul inferior (istm și col uterin) există 90% țesut conjunctiv și doar 10% țesut muscular. În timpul sarcinii, miometrul din porțiunea superioară a uterului suferă o hipertrofie marcată, însă nu și cel din porțiunea inferioară – motiv pentru care și tranșa de histerotomie pentru operația de cezariană se realizează la nivelul segmentului inferior, unde sângerarea este mult mai micâ decât dacă ar fi practicată la nivelul corpului uterin.

Fibrele musculare din stratul mijlociu au un rol foarte important în asigurarea hemostazei după naștere și delivrența placentei. Fiecare fibră prezintă o dublă curbură care realizează aspectul cifrei 8 și din intersecția mai multor fibre se crează o rețea în ale cărei ochiuri se află vasele de sânge. Acest aranjament special al fibrelor miometriale este crucial pentru prevenirea sângerărilor după naștere.

După detașarea placentei, arterele spiralate sunt expuse în patul placentar (locul de inserție al placentei în peretele uterin). Contracția uterului prin scurtarea fibrelor musculare continuă și după naștere și asigură închiderea vaselor de sânge prin comprimarea ochiurilor rețelei plexiforme realizate de fibrele musculare. Această constricție arteriolară extrinsecă – sub efectul contracției fibrelor miometriale – este denumită mecanismul ligaturilor vii sau suturilor fiziologice (living ligatures or physiologic sutures).

În absența contracției fibrelor musculare (așa cum se întâmplă în atonia uterină) aceste artere ar sângera difuz în patul placentar și ar duce la pierderi masive de sânge, ținând cont că fluxul uteroplacentar la termen este de 450-650 ml/min.

Atunci când mecanismul ligaturilor vii este deficitar, pentru prevenirea sângerărilor postpartum se face compresie și masaj uterin bimanual și se administrează uterotonice (oxitocină, prostaglandine, alcaloizi de ergot - metilergonovină). Pentru limitarea hemoragiei, la femeile care doresc copii în viitor se folosesc metode de tamponadă endouterină (balon Bakri), ligatură/embolizare de arteră uterină, suturi B-Lynch, sau în ultimă instanță, atunci când nu se poate conserva uterul, se face histerectomie de hemostază.

Referințe: 1) Management of the Third Stage of Labor, 2) Prevention and Management of Postpartum Hemorrhage

Add comment


Security code
Refresh