Psihicul, durerea și analgezicele

Psihicul unui individ influen?eaz? în mare m?sur? percep?ia asupra durerii ?i tratamentului, thumb conform unui experiment publicat în Science Translational Medicine ?i citat de BBC:

22 pacienți au fost supuși unui stimul dureros (căldură) și au fost chestionați cu privire la intensitatea durerii pe o scală de la 1 la 100. Media inițială a fost de 66. Fără ca ei să știe, pacienții au primit un analgezic potent (remifentanil), iar scorul a scăzut la 55. Ulterior, li s-a spus că se află pe tratament antialgic și scorul a scăzut la 39. Apoi, fără a modifica doza de remifentanil, pacienților li s-a spus că s-a întrerupt administrarea analgezicului și scorul a crescut brusc la 64. Așadar, deși primeau un analgezic potent fără să știe, pacienții au raportat același nivel de durere ca la începutul experimentului, când nu erau tratați deloc.

Așadar, emoțiile negative au un impact major asupra modului cum percepem simptomele unei boli și ar putea explica răspunsul terapeutic slab la unii pacienți.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii