Sexul frecvent face bine la inimă

Discu?ia cu pacientul despre via?a sexual? are loc, de cele mai multe ori, doar în cabinetul unui urolog sau ginecolog, atunci când exist? disfunc?ii sexuale, simptome ale unor afec?iuni genitale sau probleme de fertilitate.

Deși neglijată în anamneză, activitatea sexuală este un indicator important pentru sănătatea cadiovasculară, fiind un indicator al toleranței la efort. Sexul poate fi un factor declanșator pentru infarct (în special cel extramarital), însă activitatea sexuală regulată în limitele toleranței fizice este un factor protector pentru evenimente cardiovasculare.

Care este riscul cardiovascular al efortului fizic sau activității sexuale episodice, în special pentru cei inactivi în mod curent? Răspunsul vine de la o meta-analiză publicată în JAMA care arată că persoanele care fac sex rar au un risc mai mare de infarct miocardic sau moarte subită decât cei care au o viață sexuală activă. Riscul este valabil în general pentru cei cu decondiționare fizică care se angajează din când în când în eforturi fizice (de orice fel), și este maxim în primele 2 ore după solicitare. Rezultatele nu sunt incompatibile cu efectul benefic bine stabilit al activității fizice regulate asupra sănătății cardiovasculare, indivizii activi având un risc cardiovascular mai mic decât cei sedentari. Însă espana-med.com acută pe o durată scurtă de timp la efort fizic (inclusiv sex) la un individ uzual sedentar produce o creștere de scurtă durată a riscului unui eveniment cardiac.

Așadar, cu cât este mai frecvent, cu atât sexul este asociat cu un risc mai mic de evenimente cardiace acute. Recomandarea pentru cei inactivi fizic și sexual este de creștere gradată a frecvenței și intensității activității.

foto: morefocused.com

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii