Baia nou-născutului

Deoarece st? mai tot timpul în p?tu? ?i nu are cum s? se murd?reasc?, hospital nou-n?scutul nu are nevoie de baie zilnic?. Exist? îns? o serie de zone care trebuie cur??ate frecvent: fese, fa??, gât, dup? ureche, cap, b?rbie, axil?, coapse, pliuri cutanate.

Înainte de căderea bontului ombilical, părinții trebuie să îi facă nou-născutului doar o baie parțială, care constă în:

  • ștergerea feței și curățarea pavilioanelor urechii cu un prosop fin din bumbac îmbibat în apă fără săpun
  • ștergerea ochilor dinspre unghiul extern spre cel intern (dinspre coada ochiului spre nas) cu un tampon de vată steril umezit cu ser fiziologic sau apă curată
  • ștergerea corpului (trunchi, brațe, picioare) cu un prosop fin din bumbac îmbibat în apă și săpun
  • spălarea capului cu șampon special pentur copii, cu grijă pentru a nu permite spumei să se scurgă pe față
  • regiunea ombilicală trebuie evitată

Copilul trebuie ținut cu spatele sprijinit pe antebraț și capul în palmă. Pe durata băii, corpul nu trebuie niciodată expus în întregime, ci dezbrăcat pe rând doar pe câte o parte. Băița trebuie să dureze circa 5-10 minute. După baie, bebelușul trebuie acoperit cu un halat din bumbac și apoi înfășat. Pe lângă rolul de asigurare a igienei (curățarea murdăriei, prevenirea infecțiilor cutanate), baia bebelușului întărește relația afectivă cu mama. Bontul ombilical poate fi tamponat cu alcool și pudrat, după care se lasă liber, fără pansament.

După uscarea și căderea bontului ombilical, se face baie totală, în cădiță, de preferat seara, înainte de ultima masă. Chiar dacă la început unii nou-născuți pot deveni agitați, cu timpul se obișnuiesc și baia capătă un efect liniștitor. Temperatura optimă a încăperii în care se face băița este de 25 grade Celsius, iar cea a apei de 35-37 grade Celsius. Se recomandă efectuarea a 2-3 băițe pe săptămână. Pentru a preveni alunecarea bebelușului, se recomandă ca pe fundul cădiței să se așeze un prosop. Nu se recomandă efectuarea băii sub jet de apă, deoarece temperatura se poate modifica; se va umple cada cu o coloană de apă de maxim 10 cm înălțime și se va verifica temperatura cu un termometru de baie. Pe durata băiței, nou-născutul nu va fi lăsat nesupravegheat indiferent de ce evenimente intervin (sună cineva la ușă, te strigă cineva la bucătărie sau te cheamă cineva la telefon). Trebuie acordată o atenție deosebită igienei zonei genitale: la fetițe, se spală dinspre față spre spate pentru a preveni contaminarea regiunii vulvare, iar la băieței se vor curăța penisul și scrotul și se va încerca decalotarea fără a forța. Baia se poate face în aceași cameră în care doarme nou-născutul, pentru a evita trecerea prin alte încăperi care pot fi mai friguroase (nou-născutul fiind foarte sensibil la variații mici de temperatură). La recomandarea bunicilor, părinții pot pune plante medicinale în apa de baie, însă trebuie avută o grijă deosebită ca nou-născutul să nu înghită apă; capul micuțului trebuie tot timpul susținut cu o mână.

Chiar dacă la început mama poate fi speriată de îmbăierea bebelușului și acesta la rândul său poate fi foarte agitat, cu timpul băița va deveni un moment plăcut pentru amândoi.

Add comment


Security code
Refresh