Disfagia și odinofagia (dificultatea și durerea la înghițit)

Disfagia ?i odinofagia sunt simptome ale sindromului esofagian, viagra prescription reprezentând dificultatea la înghi?ire ?i respectiv degluti?ia dureroas?.

Disfagia este așadar senzația de dificultate în pasajul alimentelor solide sau lichide la nivelul tubului digestiv superior. În funcție de nivelul la care pacientul resimte obstrucția bolului alimentar putem vorbi despre disfagie înaltă (la nivelul esofagului cervical) sau joasă (la nivel esogastric). Disfagia poate fi numai pentru solide (pacientul simte că mâncarea se blochează în gât), numai pentru lichide (disfagie paradoxală, în acalazie) sau totală (când pacientul nu mai înghite bine nici solide, nici lichide). Un element important de diagnostic diferențial este disfagia orofaringiană (de transfer) sau globul histeric (descris de pacient ca senzația de constricție faringiană sau nod în gât, pe fondul unei încărcături psihoemoționale crescute, și care are legătură mai mult cu respirația). Evaluarea anamnestică a disfagiei se poate face cu ajutorul Mayo Dysphagia Questionnaire.

Disfagia esofagiană apare ca urmare a perturbării deglutiției pe traiectul esofagului, de la sfincterul esofagian superior până la cardia și este datorată unei tulburări de motilitate sau unei obstrucții mecanice. Pacienții acuză blocajul alimentelor la câteva secunde după înghițit și indică locul obstrucției la nivel cervical sau retrosternal.

Dacă disfagia este atât pentru solide cât și pentru lichide cauza este cel mai probabil o problemă neuromusculară – dacă este progresivă poate fi vorba despre sclerodermie sau acalazie (caracteristic pentru acalazie este disfagia pentru lichide), iar dacă este intermitentă poate fi un spasm esofagian difuz (declanșată de reflux acid, alimente prea calde sau prea reci, băuturi carbogazoase) sau alte tulburări de motilitate esofagiană.

Dacă disfagia este doar pentru solide (eventual intoleranța apare apoi și la lichide) trebuie să luăm în considerare o cauză mecanică – dacă simptomatologia este intermitentă trebuie să ne gândim la un inel esofagian inferior, iar dacă este progresivă poate ascunde o strictură esofagiană – peptică (complicație a bolii de reflux gastroesofagian, cum este inelul Schatzki), traumatică (după tubaj nazogastric), post-caustică, post-radică, post-chirurgicală, infecțioasă, alergică (cum se întâmplă în esofagita eozinofilică) sau malignă (adenocarcinom sau cancer scuamos esofagian). Disfagia apare la stricturi cu diametru mai mic de 15-20mm. Și membranele esofagiene din sindromul Plummer-Vinson pot da disfagie.

Disfagia mai poate apărea și în cazul unor compresiuni externe a esofagului (dilatare atrială în stenoza mitrală, dilatație de aortă, adenopatii, tumori mediastinale, arteră subclavie aberantă, gușă plonjantă) sau în cazul unor diverticuli esofagieni.

Evaluarea unui pacient cu disfagie include tranzit baritat, endoscopie digestivă superioară (cu prelevarea de biopsii pentru excluderea esofagitei chiar dacă mucoasa este normală) și manometrie esofagiană (pentru evidențierea tulburărilor de motilitate). Dacă aceste investigații sunt normale se stabilește diagnosticul de disfagie funcțională.

Disfagia orofaringiană reprezintă dificultatea la deglutiție în primul segment al tubului digestiv și poate apărea în contextul unor probleme structurale sau funcționale ale cavității orofaringiene: anomalii congenitale sau leziuni la nivelul cavității orale, tulburări neurologice (sechele post-AVC, boală Parkinson, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică, miasteia gravis, paralizie facială), fibroză post-radioterapie, infecții orofaringiene, cancere de cap și gât sau în condiții de xerostomie (sindrom Sjogren, tratament cu anticolinergice, antihistaminice sau unele antihipertensive). Clinic apare dificultate în inițierea deglutiției și mestecarea alimentelor, înnecare cu alimente și uneori aspirație.

Odinofagia este durerea care apare la deglutiție și care cedează după trecerea bolului alimentar. De cele mai multe ori este legată de o stenoză la nivel esofagian sau esogastric, esofagita infecțioasă (herpetică sau micotică – candidozică) sau medicamentoasă, tulburări de motilitate esofagiană.

Add comment


Security code
Refresh