Durerea de ficat (hepatalgia)

Durerea în partea dreapta sub coaste este interpretata adesea ca o durere de ficat. De cele mai multe ori însa nu este o durere de ficat, ci o durere data de alte organe proiectate în hipocondrul drept sau de o durere iradiata.

Ficatul în sine nu doare pentru că parenchimul nu conține fibre nervoase de sensibilitate, ci doar învelișul său (capsula Glisson). Așadar ficatul doare atunci când se destinde capsula hepatică sau când este invadată de procese expansive:

  • în insuficiența cardiacă, tromboza de venă portă, pericardite – când apare congestia ficatului
  • în tumori primare (cancer hepatic) sau secundare (metastaze hepatice)
  • chiste sau abcese hepatice voluminoase
  • traumatisme ale ficatului
  • în timpul efortului fizic, când apare contracția capsulei hepatice pentru mobilizarea sângelui de rezervă

Ficatul gras (steatoza hepatică), hemangioamele hepatice, hepatitele cronice B și C, autoimună sau etanolică nu dau de obicei durere în hipocondrul drept.

Altfel, durerea în hipocondul drept poate fi de cauză biliară (colică biliară, angiocolită), pleuropulmonară (pneumonie bazală dreaptă, pleurezie dreaptă, embolie pulmonară), gastroduodenală (gastroduodenită, boală ulceroasă), intestinală (afecțiuni ale colonului drept, apendice situat subhepatic), renală (colică renală, pielonefrită dreaptă, litiază renală dreaptă) sau parietală (herpes zoster). Tratamentul se adresează cauzei durerii.

Add comment


Security code
Refresh