Ganglioni limfatici măriți – cauze

Ganglionii limfatici sunt organe limfoide ce aparțin sistemului imun, ei fiind de fapt stații ale circulației limfatice în care sunt prelucrate antigenele străine.

Fiecare dintre noi are circa 500-600 ganglioni (noduli) limfatici distribuiți prin organism, însă doar o parte sunt accesibili palpării – fiind grupați sub denumirea de ganglioni superficiali: la nivelul capului și gâtului (ganglionii occipitali, pre și retroauriculari, submandibulari, submentonieri, laterocervicali, supraclaviculari), la nivelul axilei (ganglionii axilari), la nivelul brațelor (ganglionii epitrohleari), la nivel inghinal (ganglionii inghinali) și la nivelul picioarelor (ganglionii poplitei). Acestora li se adaugă alte grupe de ganglioni profunzi, care însă pot fi explorați doar imagistic și anatomopatologic (prin puncție-biopsie).

Limfadenopatia sau adenomegalia definește situația în care ganglionii limfatici sunt măriți de volum. Inflamația lor se numește limfadenită și este adesea însoțită de inflamația căilor limfatice (limfangită). În mod normal, ganglionii limfatici superficiali nu sunt palpabili la adulți. Atunci când într-un ganglion ajung particule infecțioase sau tumorale, celulele imunitare se aglomerează la acest nivel și declanșează o reacție locală care produce mărirea de volum a nodulului limfatic.

Cauzele măririi ganglionilor limfatici pot fi multiple, de la diferite infecții la boli autoimune și cancere. Așadar primul pas în evaluarea unei adenopatii este localizarea: dacă un singur ganglion este mărit cel mai probabil este vorba despre o afecțiune locoregională, dacă mai mulți ganglioni din grupe ganglionare diferite sunt măriți probabil este vorba despre o afecțiune sistemică, generalizată. Ulterior trebuie evaluate caracterele adenopatiei (mărime, consistență, sensibilitate dureroasă, mobilitate, prezența semnelor inflamatorii) și contextul apariției acesteia (infecții recente sau contact cu persoane cu boli infecto-contagioase, călătorii în zone endemice, comportamente la risc – viață sexuală dezordonată, consum de droguri intravenoase). Diagnosticul cauzei adenopatiei se pune pe baza examenului anatomopatologic, după puncția-biopsie a ganglionului.

Așadar, principalele cauze ale ganglionilor limfatici măriți sunt:

  • infecții acute sau cronice (bacteriene, virale, parazitare) – pot fi acompaniate de adenopatie localizată (cervicală în mononucleoza infecțioasă, scarlatină sau infecții ORL, submandibulară în infecții dentare, hilară în tuberculoză sau sarcoidoză, inghinală în bolile cu transmitere sexuală, în vecinătatea unei zgârieturi/mușcături în boala zgârieturii de pisică) sau generalizată (toxoplasmoză, sifilis, HIV-SIDA). Mărirea ganglionilor limfatici apărută în contextul unei infecții este numită adenopatie reactivă (benignă).
  • malignități – adenopatia poate fi primară (cancere hematologice) sau secundară (invazie ganglionară locoregională sau metastaze). Ca particularități, adenopatia supraclaviculară stângă este sugestivă pentru o neoplazie intraabdominală (cancer gastric) iar cancerele hematologice (leucemii, limfoame) dau adenopatie generalizată. Durerea apărută în ganglionii limfatici după consumul de alcool este un semn de probabilitate pentru boala Hodgkin.
  • boli autoimune – lupus eritematos sistemic sau artrită reumatoidă
  • boli dermatologice (limdafenopatie dermatopatică)
  • cauze mai rare – boli metabolice (tezaurismoze), mușcături de șerpi, vipere, reacție la unele medicamente, post-vaccinal, amiloidoza

Ganglionii măriți nu trebuie confundați cu lipoame, parotidita epidemică (oreion), hidrosadenită, formațiuni chistice sau noduli la sân.

Referințe:

Comments  

# Evelyna 2017-02-13 17:37
Buna!!In urma unei prime ecografii am descoperit imagine de ganglion limfatic cu caracter reactiv!! Ce înseamnă asta!! Multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Monica 2015-07-20 18:40
Buna ziua,in urma unei eco.la san am urmatorul rezultat: rare microchisturi de 2-3mm,fara formatiuni solide,fara modificari focale de structura,cativ a limfonoduli axilari stangi ovalari cu corticala cu grosime in limite normale dar inegala(!),ecog enitate normala,hil adipos prezent,micsora t in cazul unui limfonodul(!),v ascularizatie usor crescuta-caract ere nespecifice ,probabil reactive.Ma puteti ajuta cu un raspuns mai usor de inteles? Va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Boca L. 2015-06-09 19:24
Buna ziua: de 3 ani am niste Ganglioni/Nodul uri la gat supraclavicular (partea dreapta) unu ii cat de cat mare si restul mici. am facut tot felul de analize am fost la Timisoara , Caransebes RMN CT Toracic sance urina proba de scaun . am facut de toate numai BIOPSIE NU ? Dc nu s-a gasit nimic in neregula cu mine dupa atatea analize? Doresc un raspuns pe email , Si asa cand misc umarul ma doare putin ii un disconfort mai minor deocamdata Astept un raspuns.
Reply | Reply with quote | Quote
# STEFAN 2021-09-15 21:45
Vreau și eu un răspuns la acesta întrebare. Mulțumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Mirela 2016-08-01 23:26
Buna ziua, va rog Spune-ți-mi va rog ce ați făcut in cazul ganlionului supraclavicular ?aveti un răspuns? Cum s-a rezolvat. Am si eu aceeași problema de vreun an. La ecografie v-au spus ca trebuie investigat? Eu l-am descoperit la o ecografie avind cam 9mm. Mulțumesc mult. Sănătate multă.
Reply | Reply with quote | Quote
# Del 2015-05-31 15:27
Buna ziua,
De 3 zile iau un neuroleptic (gabagamma) prescris de medicul neurolog, in urma diagnosticarii cu nevralgie de trigemen. De ieri mi a trecut durerea respectiva si am ramas cu un dinte dureros si cu o durere f mare a ganglionilor submandibulari, care sunt si mariti. Gingia e perfect normala, nu prezinta nicio modificare. Dintele ma doare doar daca apas pe el sau incerc sa mananc pe partea respectiva (el e plombat)
Reply | Reply with quote | Quote
# Ionut 2014-02-24 21:54
Sunt un tanar de 21 de ani.

Mi-am facut o ecografie in urma careia toate organele interne
sunt perfect normale .
Insa pe rezultatul ecografiei scria : ''Limfonodul inghinal stang cu caracter reactiv, de 18-19 mm cu o corticala de 2mm ''
Ce ar insemna aceasta ?
Doctorul mi-a zis doar ca rezultatul ecografiei e bun si sunt sanatos .
Reply | Reply with quote | Quote
# leonard 2015-03-09 15:41
reactiv, inseamna ca e ,,soldatel'' fara semnificatie oncologica (nu e cancerigen); indica o infectie in corp, racela, infectie dentara, etc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Diana Stefan 2012-04-07 21:41
Buna seara! Imi puteti recomanda va rog un doctor care poate investiga cazul tatalui meu care prezinta caracteristicil e de mai sus? Ganglionii sunt mariti de 14 ani, timp in care nu l-au afectat cu nimic, au stagnat la o anumita dimensiune, insa din luna ianuarie a acestui an starea lui s-a agravat, ajungand la spital cu o valuare foarte mica a hemoglobinei (sub 4). Se simte lipsit de puteri si vrem sa continuam investigatiile la un doctor bun in acest domeniu. Ma puteti ajuta? Va multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Lau 2015-04-06 23:42
Ai rezolvat problema cu ganglioni tatălui tău?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-04-07 22:31
Adresati-va unei clinici de hematologie, in Bucuresti gasiti specialisti foarte buni la Coltea si la Fundeni.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh