Boli granulomatoase

Granulomul este expresia unei inflama?ii cronice pe care organismul nu reu?e?te s? o elimine.

Atunci când este detectat un antigen străin (non-self), sistemul imun trimite la poarta de intrare un set de paznici – macrofagele. De obicei macrofagele “mănâncă” antigenul străin (ex. bacterie), după care îl prezintă limfocitelor (pentru declanșarea unui răspuns imun specific) și apoi îl elimină cu ajutorul enzimelor lizozomale. În anumite situații antigenul nu poate fi eliminat și persistă în organism, declanșându-se o inflamație cronică granulomatoasă. Granulomul este de fapt o reacție de apărare a organismului care încearcă să țină captiv antigenul străin.

Din punct de vedere histologic, granulomul este format din macrofage epitelioide (macrofage mari, activate, care seamănă cu celulele epiteliale) și celule gigante Langhans (celule multinucleate, rezultate prin fuzionarea macrofagelor), înconjurate de o coroană de limfocite.

Deși termenul este folosit adesea pentru descrierea unor noduli sau leziuni calcificate la investigațiile radiologice, granulomul este un diagnostic anatomopatologic.

Există 2 tipuri de granuloame:

  • granulom de corp străin, apărut ca răspuns la materiale străine de tipul talc sau fire de sutură
  • granulom imun, apărut ca răspuns la infecții cu Mycobacterium tuberculosis sau Treponema pallidum

Iată care sunt principalele boli granulomatoase:

Tuberculoza – Granulomul tuberculos (tubercul) este prototipul bolii granulomatoase. Este un granulom cazeos, care are în centru un material necrotic, brânzos, în care se pot uneori evidenția bacili tuberculoși.

Lepra – Granuloamele sunt necazeoase, conțin bacili acid-alcool rezistenți și se formează la nivelul pielii și nervilor.

Sifilis – Granuloamele sifilitice sunt numite gome și apar în stadiul de sifilis terțiar.

Boala zgârieturii de pisică – Numită și boala ghearelor de pisică, este o boală infecțioasă dată de Bartonella henselae. Granuloamele sunt supurative și se formează în ganglionii limfatici care drenează zona zgârieturii.

Alte boli granulomatoase infecțioase – histoplasmoză, criptococoză, coccidioidomicoză, blastomicoză, schistosomiază.

Sarcoidoza – Granulomul sarcoid este noncazeos și conține incluziuni particulare. În sarcoidoză, granuloamele se formează adesea în plămâni și ganglioni limfatici, dar și în ficat, splină, cord, nevrax sau piele.

Boala Crohn – Este o boală inflamatorie intestinală care evoluează cu formarea de granuloame în peretele digestiv.

Alte boli granulomatoase neinfecțioase – berilioză, vasculite granulomatoase (granulomatoza Wegener, sindrom Churg-Strauss), noduli pulmonari reumatoizi, pneumonie de aspirație (cu aspirație de particule alimentare sau medicamentoase), boala granulomatoasă cronică (o deficiență imună rară caracterizată prin imposibilitatea formării de radicali liberi de oxigen pentru distrugerea agenților patogeni), histiocitoza X (forma localizată – granulom eozinofilic, sau forma diseminată – cronică, boala Hand-Schüller-Christian sau acută, boala Letterer-Siwe).

Foto: visualdx.com

Add comment


Security code
Refresh